Spiraal Klok

Dit is de grootste van al mijn creaties. Een klok op een sokkel, waarvan de wijzerplaat vertikaal op en neer beweegt (zie de video’s hieronder).

Dat was nog niet zo simpel, al lijkt het misschien niet moeilijker dan mijn ‘schuivende klok’ die horizontaal heen en weer beweegt.

Het probleem hier was het gewicht van de (smeedijzeren) wijzerplaat en de elementen waarmee hij is bevestigd, plus de wrijving die ontstaat bij het op en neer bewegen. De relatief kleine elektromotoren die ik gebruik zijn niet in staat om de kracht te leveren om dat zonder meer mogelijk te maken.

Dus heb ik een contragewicht aan de achterzijde van de klok gehangen dat met een kabel via een katrol bovenop de kast aan de wijzerplaat is bevestigd. Daarmee wordt het relatieve gewicht van de wijzerplaat vermindert tot een niveau waar de motor wel mee kan werken, net zoals dat bijvoorbeeld bij veel liften in gebouwen ook het geval is.

De feitelijke op en neer beweging wordt veroorzaakt door een transparante spiraal die, aangedreven door de motor, zichzelf naar boven ‘boort’ door een gat in de bovenkant , of weer terug naar beneden. Net als een kurketrekker, eigenlijk.

VIDEO’S:
(Ja, er beweegt echt het e.e.a., hieronder, maar je moet even paar seconden blijven kijken om het te zien. Voor de laatste video kun je het beste het beeld zo breed mogelijk maken, dus i.h.g.v. een telefoon even kantelen ;-))

Afmetingen (BxLxH): 140x43x25 cm