Art Disk Serie

Hard disks in computers bevatten sterke magneten in allerlei vormen, zoals ik ontdekte nadat ik mijn eerste paar kapotte harde schijven uit elkaar had gehaald.
Ze bevatten ook een schat aan andere componenten die ik op de een of andere manier ook in mijn andere projecten heb geïntegreerd. Zoals de steunen tussen de schijven, als er meer dan één is (soms, vooral bij oudere HD’s, is er een hele stapel), de centrale motor die ze aandrijft, de ringen waarmee ze zijn gefixeerd, en het (Eifeltoren-vormige) mechanisme dat normaal gesproken over de schijven heen en weer beweegt om gegevens te lezen en te schrijven.

De ‘Art Disk’-serie begon toen ik de magneten – of liever gezegd de metalen onderdelen waaraan de magneten zijn bevestigd – probeerde te gebruiken om driedimensionale structuren te creëren.
Deze metalen onderdelen zijn er in veel verschillende vormen, en ik ontdekte dat er nogal wat min of meer lijken op een dier of een deel van een dier zoals het hoofd. Dus het was een uitdaging om er een aantal zodanig met elkaar te combineren dat ze het hele dier nabootsen.

Later ben ik extra onderdelen (sommige ook magnetisch) gaan toevoegen zoals de ringen die ik hierboven noemde, om het eindresultaat wat te kunnen uitbreiden zodat het lijkt alsof het iets doet, zie de verschillende ‘motorrijder’-figuurtjes hieronder .
De ‘Art Disk’ -objecten worden in eerste instantie samengesteld met niets anders dan hun natuurlijke – magnetische – aantrekkingskracht op elkaar. Maar om ze robuuster te maken, om transport beter te kunnen overleven, ben ik van plan te experimenteren met een transparante laag die de zwakkere verbindingen moet ondersteunen en fixeren.

Afmetingen: maximaal ongeveer 13 à 14 cm hoog of breed.