Info

Toen ik een paar jaar geleden geleidelijk aan wat minder ging werken (als freelance ITC specialist), en begon te denken aan helemaal stoppen, maakte ik kennis met de wereld van  robotics, en dat heeft me op het pad gebracht dat uiteindelijk leidde tot de creatie van de ‘DiscArted Objects’ waar deze website over gaat.

Nog even voor de duidelijkheid, voor Nederlandse bezoekers:
Het woord “DiscArted” in de naam van de website is een woordspeling, een verbastering van het  Engelse werkwoord “to discard” (wat je kunt vertalen als weggooien) waarbij “ard”  in  “Art” is veranderd, “Kunst” dus.

Ik werd enthousiast over de mogelijkheden van bepaalde elektronische componenten, waarmee je – als je enige programmeerervaring hebt – kleine systemen kunt bouwen, die interactief met hun omgeving omgaan. Beweging, licht, geluid, wifi/internet, dat soort dingen. Robotics, met andere woorden.

Toen ik er een tijdje mee geëxperimenteerd had kwam ik tot de conclusie dat het de perfecte manier is om mijn IT achtergrond te blijven gebruiken, maar op een totaal andere manier, zodanig dat ik creatief bezig kan zijn, maar niet gehinderd wordt door de afhankelijkheid van werkgevers of klanten. Het leven van een kunstenaar, eigenlijk 😉

Het hergebruiken van afvalmaterialen was een toegevoegde uitdaging.
Uiteraard zou het gebruik van nieuwe of kant-en-klare componenten mijn leven af en toe wat kunnen vereenvoudigen, maar ik kan je verzekeren dat het – in ieder geval mij – een hoop plezier oplevert om naar iets te kijken dat is weggegooid, en me voor te stellen hoe dat onderdeel zou kunnen uitmaken van een project waar ik mee bezig ben, of – nog leuker – hoe het de start zou kunnen zijn van een totaal nieuw “DiscArted Object”…

Ik hoop dat je met plezier naar mijn creaties kijkt, laat me weten wat je er van vindt…

Ik ben overigens lid van een kunstenaarscollectief hier in Zuid-Limburg, de “SKP” (“Stichting Kunstkring Parkstad”, zie website https://kunstkringparkstad.nl/).

In de tweede helft van 2021 waren mijn objecten regelmatig te zien in de etalage van de SKP galerie (“SKP045”, in de centrale winkelstraat van Brunssum) in het kader van groepsexposities waarbij ook werken van andere kunstenaars waren te bewonderen, zie hieronder enige posters.

In mei ´22 bood Wim van Oppen van Stichting Kringloop Centrale Parkstad mij de gelegenheid om e.e.a. in een van de etalages te zetten die hij had gehuurd in een groot winkelpand naast Jan Linders, in een zijstraat van de Kerkstraat in Brunssum. Wim, nogmaals bedankt, prima samenwerking met deze kringloopwinkel, waar veel van mijn materialen vandaan komen.

Op 1 juni 2022 heb ik die objecten, plus een aantal andere, weer verhuisd naar de inmiddels vertrouwde locatie Galerie SKP045, waar ze gedurende de maand juni in de etalage te zien waren.

In oktober 2022 had ik samen met twee collega kunstenaars van de SKP (Jos Conjour en Suzanne Geyer) een expositie, (zie ook de poster hieronder).

Ik schrijf dit laatste begin november 22, en mijn objecten – waarvan er inmiddels enige zijn vervangen door nieuwe creaties – staan nog steeds in de etalage van de SKP galerie. Een paar daarvan zullen blijven staan, als we met de hele SKP samen een groepsexpositie houden, vanaf 15 november tot eind december.

Ben je in de buurt, kom gezellig langs!

Jos van der Wielen
November 2022
Brunssum

POSTERS